Dagbesteding richt zich op plezier in je werk, groei en perspectief, deelname aan de samenleving, zelf keuzes (leren) maken en versterken van het netwerk en sociale contacten. Dit alles natuurlijk binnen de eigen mogelijkheden van de cliënt, al dan niet in een beschermde omgeving.

 

Tekenen en Schilderen

 

De cursus schilderen in vrijheid, waarbij mensen leren weer plezier te krijgen in schilderen is reeds begonnen.

 

”Tekenen of schilderen? Ik kan het voor geen meter”.

 

Heel veel mensen raken geblokkeerd, zelfs gefrustreerd. “Dat komt doordat de stemmetjes in hun hoofd zeggen dat wat ze maken niet goed genoeg is. Wij mensen leren vooral te oordelen, we worden zo opgevoed. Dit is goed, dat is fout. Dit is mooi en dat is lelijk. Zodra je stopt met oordelen en alle ideeën loslaat over hoe het zou moeten zijn, vind je de vrijheid in schilderen terug.”

 

Het gaat dus niet zozeer om het product, maar over het proces dat je doormaakt. Dat je echt maakt wat je wilt maken en dat ook accepteert, want iedereen die een kwast kan vasthouden, kan schilderen.

 

Iedereen kan zich de vaardigheden van tekenen en schilderen eigen maken. Het verschilt van persoon tot persoon. Maar aanleg is niet de enige factor: “Oefening baart kunst”, zegt het spreekwoord. U gaat gericht oefenen in deze cursus.

 

U wordt stap voor stap wegwijs gemaakt in de beginselen van de teken- en schilderkunst. Centraal staat de ontwikkeling van de eigen waarneming. Het goed leren kijken is de basis van de meeste opdrachten. U leert datgene wat u waarneemt op adequate wijze te registreren.

 

Sporten

Pencak (lees: Pentjak) Silat is een zelfverdedigingskunst ook wel vechtkunst genoemd, die van origine uit Indonesië afkomstig is.

 

Wat heeft Pencak Silat met Zorg te maken? Pencak Silat is 1 van de gezondste sporten die er zijn, het is fysiotherapie, krachttraining, coordinatietraining en gezondheid in 1. De rode lijn door de training is Rust, Regelmaat, Reinheid.

 

Pencak Silat zorgt voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, verbetert het zelfvertrouwen. Pencak Silat schenkt veel aandacht aan respect. Elk kind of jong volwassen persoon zou hier deel aan moeten nemen. Met een uurtje of twee per week kunnen de ziekte-kosten op latere leeftijd fors worden terug gedrongen, zo beweren ingewijden, want Pencak Silat maakt de sporter nog completer.

 

Coördinatie: Het slim gebruiken van de spieren om snel en doelmatig te kunnen bewegen.

 

Fysiek: Alle spieren gelijkmatig sterker maken door veelzijdige bewegingen.

 

Mentale conditie: Een groeiend zelfvertrouwen en respect vormen de basis voor je leven nu of later.